Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Chloróza jahôd- ako proti nej úspešne bojovať

Ak ste si založili záhon s jahodami, úroda bola pomerne bohatá, no rastliny zaťali výrazne žltnúť, pravdepodobne sa jedná o takzvanú chlorózu. Ak teda na svojich rastlinách zbadáte tento javy, je potrebné čo najskôr pristúpiť k ich záchrane, pretože inak môžete prísť o celý záhon.

jahoda
 
Ak vám listy na jahodách začnú nápadne žltnúť, môže sa to diať z viacerých dôvodov
 

  1. Nedostatok železa v pôde
  2. Nedostatok dusíka v pôde
  3. Nadmerné množstvo vápnika v pôde

 
Ak pestujete jahody v pôde, ktorá je bohatá na železo, prejaví sa to práve žltnutím listov. Riešením je prihnojenie hnojivom s touto minerálnou látkou. Niekedy však môže byť problémom aj to, že pôda síce obsahuje dostatok železa, no zároveň aj veľmi vysoké množstvá vápnika. Ten totiž zabraňuje správnemu vstrebávaniu železa cez korene rastlín. Aj v tomto prípade vám pomôže hnojivo so zvýšeným obsahom železa. Ak by ale žltnutie neprestalo, alebo sa dokonca zhoršovalo, zvážte, že svoj jahodový záhon presadíte na iné miesto. Ak je totiž obsah vápnika v pôde extrémne vysoký, nemusí pomôcť ani spomínané prihnojovanie. Nie je na škodu, ak si dáte pôdu, kde chcete jahody presadiť dopredu otestovať.
 
Pri nedostatku dusíka je riešenie veľmi podobné. V tomto prípade môžete použiť taktiež kupované hnojivo. Ak ste skôr zástancom pestovania bez chémie, zapracujte do pôdy okolo rastlín väčšie množstvo dobre vyzretého, záhradného kompostu.

jahody
 
Problémy s nedostatkom dusíka môžu vzniknúť v dôsledku nesprávnej prípravy záhonu.Dnes môžete nájsť plno návodov, pri ktorých rastliny nesadíte do zeme, ale priamo do rastlinného materiálu, ktorý sa časom rozloží. V praxi to vyzerá tak, že na jednu kopu nahrniete konáre, šušky, suché lístie, trávu z kosačky, či burinu a do tejto masy zasadíte priesady rastlín. výhodou takéhoto pestovanie je hlavne to, že zelenine, alebo ovociu dodáte takmer neobmedzenú dávku živín, ktoré vznikajú pri rozklade rastlinného materiálu. Paradoxne sa tento postup používa najmä pri plodinách, ktoré pre svoj rast potrebujú práve dusík. Problémom je ale to, že pri prvotnom procese rozkladu, takmer všetok dusík spotrebujú mikroorganizmy, ktoré sú zaňho zodpovedné. Ak teda jahody vysadíte týmto spôsobom, je potrebné aspoň počas prvých troch mesiacov, túto látku pravidelne dodávať umelo.